Beogradski investicioni dani

Београдски инвестициони дани, који се организују 9. и 10. новембра, окупиће више од 400 учесника из земље и света, али и представити инвестиционе потенцијале Београда и дати могућност домаћим привредницима да добрим аранжманима додатно унапреде привредни амбијент у Београду и Србији, поручио је данас помоћник градоначелника Борко Милосављевић на конференцији за новинаре у Старом двору поводом организовања овог форума.

– Суштина овог форума је да услед наше добре, повољне инвестиционе климе, која је у складу и са оценама Светске банке, ММФ-а и свих међународних институција, искористимо нашу компаративну предност. Ми сада имамо макроекономску и политичку стабилност и оно што је најбитније у последње три године, Београд има велике и значајне инвестиционе пројекте. Београд ће на овом форуму представити своје развојне, инвестиционе пројекте, али ће дати шансу београдским привредницима да директно склапају привредне аранжмане – истакао је Милосављевић.

Према његовим речима, форум ће обележити централни панел, који се односи на регион.

“Задатак и улога Београда је да покрене међународну сарадњу и инсистира на томе, али и да унапреди регионалну сарадњу. То ће бити панел градоначелника региона коме ће, осим градоначелника Београда, присуствовати и градоначелници Тиране, Подгорице, Сарајева, Загреба, Бањалуке. Наша жеља је да се у директној комуникацији главних градова, који имају око 40 одсто БДП-а својих земаља, директним разговорима градоначелника и њихових тимова успостављају бољи билатерални односи два града, индиректно и држава, али и да се праве конкретни пројекти” – објаснио је Милосављевић.

Покушаћемо, додао је Милосављевић, да на бизнис форуму направимо и неке заједничке пројекте са којима ће главни градови региона наступати.

– Овај форум ће обележити и присуство међународних институција, а њихова улога је да на објективан, независтан и непристрасан начин, свим инвеститорима који буду дошли на  форум објасне и покажу каква је инвестициона клима тренутно у Србији – нагласио је Милосављевић.

Форум, осим презентација инвестиционих потенцијала Београда и Србије, има и радни карактер, прецизирао је Милосављевић и додао да ће бити организовани радни састанци, „Б2Б” састанци, а посебно ће бити организовани састанци са компанијама и инвеститорима који желе директно да разговарају о могућим облицима сарадње.

– За сада имамо велики број захтева из области енегетике, путне инфраструктуре, тако да ће Град Београд бити веома активан на „Б2Б” састанцима. Биће потписан и велики број споразума Града Београда са другим градовима, а са Сарајевом ће бити потписано шест споразума – истакао је Милосављевић.

Председница Централно-европског форума за развој (CEDEF) Ана Б. Бован изразила је наду да ће форум бити успешан јер градоначелници долазе са великом групом привредника. Тако рецимо Град Сарајево доводи групу од двадесетак привредника, навела је она и додала да ће и из других градова бити велики број заинтересованих фирми.

– Биће организован и панел директора из региона и Србије, а осим тога имамо и локалне самоуправе из Србије које су такође активне. Београдски инвестициони дани су промоција и стављање на још боље место на инвестиционој мапи Београда и Србије. Петнаестак градова из Србије укључило се у овај процес, они имају своје пројекте из области енергетике, инфраструктуре, туризма, а појединачне фирме из приватног сектора у области рударства, пољопривреде, грађевинарства, трговине, туризма и угоститељства и социјалне заштите – нагласила је Ана Б. Бован.

Вршилац дужности директора ПКС-Привредне коморе Београда Миливоје Милетић рекао је да је циљ овог форума регионална сарадња, али да су привредници Београда и Србије заинтересовани за олакшање трговине у региону. Ми ћемо, додао је, на посебном панелу говорити о важном документу, а то је додатни протокол о олакшању трговине.

– Имајући у виду значај овог документа, очекујемо учешће великог броја привредника, а ми смо им дали дали могућност да истакну проблеме које имају и да тако у контакту са надлежним државним институцијама добију конкретне одговоре. Очекујемо да ћемо на овај начин дати пун допринос развоју економске сарадње у региону – навео је Милетић.

Београдске инвестиционе дане, који се одржавају у „Сава центру”, организују Град Београд, ЦЕДЕФ и Привредна комора Србије – Привредна комора Београда.

Извор: www.beograd.rs