Borko MilsavljevićБеоградски инвестициони дани биће организовани 9. и 10. новембра у српској престоници и они би требало да, услед доброг привредног амбијента који је створен у Србији, резултирају конкретним инвестицијама и пројектима, поручио је помоћник градоначелника Београда Борко Милосављевић гостујући у Јутарњем програму ТВ Пинк.

– До сада имамо више од 500 пријављених привредника из земље и иностранства, а то је управо потврда да је Београд инвестициони лидер. Желимо да регионална сарадња, економија и привреда буду теме које ће нас спајати. Због тога ће централни панел на овом форуму бити панел градоначелника региона. Њему ће осим градоначелника Београда присуствовати и градоначелници Тиране, Подгорице, Загреба, Љубљане, Сарајева, Бања Луке, а суштина је да главни градови, који по статистици представљају између 30 и 40 одсто бруто друштвеног производа једне земље, буду главни покретачи добре, будуће сарадње – објаснио је Милосављевић и додао да ће Београдске инвестиционе дане отворити премијерка Србије Ана Брнабић.

Милосављевћ је подсетио да је овај форум успостављен пре три године, те да је суштина да он не буде протоколарни, већ радни форум. То је место, навео је он, где ће се окупити бројне институције и где ће привредници у сарадњи са представницима града и државе на састанцима директно договарати пројекте али и добити јасне информације шта се дешава у једном граду, односно држави.

– Београдски портфолио је вредан десет милијарди евра, то значи да инвестиције треба да унапреде целокупан привредни амбијент и да пруже могућност раста бруто друштвеног производа, да побољшају тенденцију смањења незапослености и да иду ка здравом економском опоравку како Београда тако и државе. Стављен је акценат на велике инфраструктурне пројекте али и на развој малих и средњих предузећа и то због тога што једни пројекти повлаче друге. Због тога је и битно да се праве велики системи који треба да буду покретач малим предузећима, а она треба да буду главни добављач великим компанијама. То је наша политика повезивања малих и средњих предузећа са великим, инфраструктурним, развојним пројектима са једне стране и великим компанијама које долазе са друге стране – нагласио је Милосављевић.

Како је навео помоћник градоначелника, Београду су сада најбитнији велики, развојни, инфраструктурни пројекти јер они са собом повлаче велики број комплементарних грана.

– Није случајно зашто се стално говори о Београду на води. То је један од карактеристичних примера како један велики пројекат повлачи велики број малих пројеката. Тај пројекат даје и нови имиџ граду, нове визуре, развој туризма и бројне друге бенефите – истакао је Милосављевић.

Када је реч о градским предузећима помоћник градоначелника је рекао да је у том смислу направљен историјски успех. То значи, појаснио је, да је јавни сектор из великог минуса постао сектор који доноси профит.

– Сада јавна предузећа инвестирају, праве своје пројекте, али најбитније је то што јавна предузећа у Београду подижу квалитет живота људи у граду. То су најпре комунална предузећа од чијег рада зависи наш сакодневни живот. Рецимо, „Београд-пут“ је 2013. године имао милијарду динара губитка, а сада има пола милијарде динара добити и као резултат тако једне здраве компаније имамо инвестициони циклус и када је у питању асфалтирање и изградња нових путева – објаснио је Милосављевић.

Задовољан сам радом ових предузећа али увек може боље, рекао је он и додао, да је принцип ефикасног пословања успостављен, а да је квалитет услуге доминантан циљ којем морају да теже јавна предузећа у граду Београду.

– Привредни амбијент у граду Београду је успостављен и на много је вишем нивоу, а он негде и треба да осликава и оно што се дешава на државном нивоу. Потврда Светске банке, да је Србија лидер када су у питању инвестиције, и форум који организујемо говори да је наша држава на правом путу, да су економске реформе биле праве. Важан је и други предуслов, а то је и да имамо и политичку стабилност – нагласио је Милосављевић.

Он је захвалио Влади Републике Србије на свим реформским потезима који су направљени пре три године.

– Они су у то време били визионарски, врло одгворни али у том тренутку можда и непопуларни. Време сада показује да је Србија на добром путу. Када инвеститор улаже свој новац он добро промишља где ће га улагати, неће га уложити тамо где има велики ризик и где ће се плашити да ће његов капитал да пропадне – закључио је помоћник градоначелника Борко Милосављевић.
Извор: www.beograd.rs