BID 2016

У организацији Града Београда, Привредне коморе Београда и Централно европског форума за развој-ЦЕДЕФ, одржава се други по реду инвестициони скуп „Београдски инвестициони дани“ на коме учествује око 600 учесника и потенцијалних инвеститора из више од 20 земаља.
Основна намера је да се прикаже привредни амбијент и који су то макроекономски  параметри у Србији унапређени и како доприносе привлачењу  домаћих и  страних инвеститора.

Београд је у правом смислу инвестициона капија Србије, поручио је градоначелник Синиша Мали и позвао све заинтересоване да дођу и инвестирају у Београд и Србију.
Отварајући Форум „Београдски инвестициони дани“, Мали је истакао да се тај скуп одржава у узбудљивом тренутку развоја престонице какав, како каже, није виђен у протекле три деценије. „Београд који видите данас је значајно другачији од Београда који сте могли видети пре само три године, а, усуђујем се да кажем, и тек најава онога што ће бити за две, три или пет година“, истакао је Мали. Београд, додао је, није само домаћин, већ је и активни учесник и носилац пројеката који ће бити представљени на форуму, истакавши да српска престоница са највећим инвестиционим портфолиом у региону има шта да понуди.gradonacelnik

„Захваљујући подршци коју нам даје Влада Србије, на челу са премијером Александром Вучићем, која нам је обезбедила политичку стабилност и са којом успешно сарађујемо на великим пројектима, можемо да вам гарантујемо сигурност инвестиција“, поручио је Мали.
Мали је оценио да Београд и Србија имају значајне компаративне предности у односу на државе у региону, истичући да је Београд данас град са најперспективнијим међународним аеродромом у региону, који је дом најбрже растућој авио компанији у региону „Ер Србији“, и у којем се укрштају европски коридори са кинеским путом свиле.
Такође, навео је да Београд и Србија нуде убрзане процедуре издавања дозвола и озбиљан систем новчаних и неновчаних подстицаја.
Из Србије се, захваљујући широкој мрежи споразума о слободној трговини и заштити и подстицању улагања, пружа приступ тржишту од преко 3,5 милијарде становника, у седам од 10 највећих економија на свету, подвукао је Мали.
„Због свега тога, не постоји атрактивнија дестинација за инвеститоре од ове, због чега смо вас позвали и драго нам је да сте се одазвали у оволиком броју“, рекао је Мали.
Он је указао да су пројекти ове године разноврсни, од пројеката саобраћајне инфраструктуре, попут реконструкције Старог савског моста, изградње постројења за прераду отпадних вода у Великом Селу, до атрактивних пројеката јавно приватног партнерства у области јавне расвете и подземних гаража и развоја атрактивних локација попут Депоа или друге фазе Прокопа.
Како је рекао, у Београду се никада није више радило, наводећи као пример фабрику Меита, која се гради у Обреновцу.
„То је прва фабрика која се гради после 2006. године и захваљујући сасрадњи са Владом, градом и општином Обреновац, инвеститор је донео одлуку да дуплира капацитете. Имаћемо за пар месеци отварање првог дела фабрике, а затим и другог, где ће бити запослено 1.400 људи. То је пример како се понашамо данас“, рекао је Мали.
Градоначелник је истакао да је у Београду први пут број незапослених смањен на мање од 100.000, захваљујући мерама активног запошљавања.
„Голим оком је видљиво да се у Београду никад није више градило, дизалице и кранове можете видети свуда, од Славије до Калемегдана“, рекао је Мали прецизирајући да у Београду постоји више од 500 активних градилишта.
„Даљом координацијом са Републиком, уз институционалне реформе које спроводимо на нивоу града, уверен сам да можемо да створимо још више радних места и допринесемо економском напретку Србије“, подвукао је Мали.
Он је казао и да је за последње три године враћено више стотина милиона евра заосталих дуговања претходне градске власти и смањен дефицит скоро четири пута, док су скоро сва градска предузећа профитабилна, а град је добио и кредитни рејтинг Б1 са позитивним изгледом.
Све то, додао је, потврђује репутацију Београда у међународној пословној заједници и поверење које инвеститори имају у нашу политику фискалне консолидације.
Наводећи да Београд генерише 40 одсто републличког БДПа, Мали је рекао Београд нуди помоћ и подршку свим локалним самоуправама у Србији.
Та помоћ, додао је, може бити новчана, кроз јавне услуге комуналних система попут градског превоза или водовода, а може бити и техничка, у виду припреме пројеката и подршке стварању одговарајућих институционалних структура.
„Свесни смо да без јаког локала нема ни јаке државе, а без јаке државе, нема ни јаког Београда“, рекао је Мали.
„Надам се да ће Београдски инвестициони дани постати још једна манифестација која ће нас традиционално окупљати сваке године, наредне у реконструисаном Сава Центру. Надам се да ћете ове године, као и прошле, и сваке наредне, на овом скупу идентификовати атрактивне пројекте у које ћете успешно инвестирати“, закључио је Мали.

Премијер војвођанске Владе, Игор Мировић истакао је на Београдским инвестиционим данима, да је покрајина опредељена да се креће путем брзог економског развоја, чија је главна полуга окупљање око пројеката.

MirovicОн је, говорећи на отварању скупа, честитао Београду и њеном градоначелнику Синиши Малом на великим инвестицијама које је започео у претходном периоду.
Мировић је истакао да је најважнија ствар политичка макроекономска и фискална стабилна политика коју води Влада, што се види голим оком.
„У нашој земљи успостављена је пуна политичка стабилност, а после избора и у Војводини. Ускоро ће и на делу бтии свима јасно. Формирали смо компетенентан тим који има одличну сарадњу са Валдом Србије. То смо демонстрирали заједничком седницом две владе, где смо припремили 20 заједничких инвестиционих пројеката, а нови модел рада војвођанске владе је окупљања око пројеката“, поручио је он.
У таквим новим условима концепт економског развоја треба, како је нагласио, да мотивише и привуче нове инвестоторе.
Као илустрацију тога он је навео пример заједничког рада око почетка изградње научнотехнлошког парка, у вредности од 12,5 милиона евра, што је заједничка инвестиција Владе Србије, Војводине, града Новог Сада, и новосадског универзитета.
Нови објекат треба да још снажније представи Војводину као ИТ центар, навео је Мировић.
Такође је казао да ће војвођанска влада наставити са пројектовањем брзих саобраћајница од Новог Сада до Зрењанина.
Влада Војводине, како је нагласио, спремна је да домаћим и страним инвеститорима пружи најбоље могуће услове.
„Имамо шансе и спремни смо да пружимо додатне подстицаје, са циљем бржег развоја Војводине. То може бити додатна енергија која може пружити додатни подстицај због којег инвеститори треба да дођу у Војводину“, оценио је он.

Говорећи на отварању другог форума „Београдски инвестициони дани“, Светозар Крстић, извршни директор Привредне коморе Београда је истакао да је тај скуп дугорочни циљ и да би требало да постане традиционалан. „Кинеска пословица каже да ако се нешто десило једном, можда се други пут неће десити, а када се деси други пут, извесно је да ће се десити трећи пут.

Тако да ми са овим форумом ломимо то питање да ли ће бити традиционалан и дајемо задатак за будућност да мора да траје и наредних година“, рекао је Крстић. Он је истакао да велико интересовање за Форум потврђује да су Београд и Србија атрактивна инвестициона дестинација. „На нама је да урадимо све што је у нашој моћи да та атрактивност буде већа“, рекао је Крстић. Истичући да нема већег подстицаја за инвестиције од економске и политичке стабилности, Крстић је рекао да се „ствари слежу“ и да Србија и региоKrstic Privredna komora Beogradaн постају све стабилнији. „Надамо се да ће то бити довољан позив страним инвеститорима да овде улажу“, подвукао је он. Како је рекао, Привредна комора Београда је покренула читав низ активности за представљање инвестиционих пројеката, отворила Канцеларију за подршку инвеститорима, док са градом учествује у спровођењу различитих мера које могу да охрабре инвеститоре да дођу у Београд и Србију.
Крстић је истакао да инфраструктурни пројекти који отварају Београд и боље га позиционирају као центар региона, несумњиво представљају један од највећих подстицаја. Друга квалитетна ствар ових година је, према његовим речима, велика промена ка промоцији предузетништва. „Не постоји ништа што може Србију да покрене напред као подстицај предузетништва, приватних иницијатива. Наша је обавеза да учинимо све што можемо да помогнемо предузетницима“, рекао је Крстић. У оквиру приватних инвестиционих пројеката, за које је Привредна комора Београда била задужена, за инвеститоре је било припремљено 37 различитих пројеката у вредности од око 600 милиона евра, истакао је Крстић. Најмања врадност пројекта је 10.000 евра, а највећа 400 милиона евра, у области енергетике. „Верујемо да ће таква лепеза инвестиционих пројеката представљати за вас довољан мотив да се упустите у њихово испитивање и сагледавање и да заједно радимо на приближавању потенцијалних инвеститора и домаћих носилаца пројеката, како бисмо подстакли развој привреде Београда“, рекао је Крстић.

CEDEF BovanПредседница ЦЕДЕФ-а, Ана Бован истакла је да су сви уговори потписани прошле године доказ да је урађен прави посао. „Ово није један скуп, ово је целогодишњи пројекат“, подвукла је Бован. Како је додала, важно је да се укључе и друге општине и градови, наводећи да се ове године види велики помак, јер има много више пројеката из општина и градова. „Ове године има нових пројеката и поносни смо што можемо да их представимо и у области енергетике, инфраструктуре, туризма. Општине и градови су врло активни“, рекла је Бован. Она је додала да се поред конкретног рада на пројектима, мора радити на повећању знања кроз различите обуке, како би наши предузетници брже и квалификованије разговарали са банкама и инвеститорима.

На форуму ће бити одржане три пленарне сесије „Инфраструктурни и инвестициони пројекти Републике Србије“, „Пројекти Београда – инвестициони потенцијали“ и „Успешни примери домаћих и страних инвестиција на територији Србије“ и две паралелне сесије на теме „Аутономна покрајна Војводине и инвестициони потенцијали локалних самоуправа“ и „Унапређење привредног амбијента и предузетништва“.

Трећи дан форума предвиђен је за Б2Б састанке са циљем да се повежу привредници, да се направе добре конекције и да форум резултира  конкретним пословних аранжманима.