У оквиру Београдских инвестиционих дана Привредну комору Београда су посетиле две кинеске привредне делегације, представници компанија CMEC и YТО представници града Чанчуна.
Кинеске компаније показују велики интерес да улажу у Србију и сарађују са српским компанијама јер, како је истакнуто у разговору гостију из Кине са председником Привредне коморе Београда Миливојем Милетићем и домаћим привредницима, верују да је позиција Србије на Балкану од стратешког значаја за комуникацију између истока и запада. Од великог значаја за усмерење према српском тржишту је и подршка кинеске владе у оквиру пројекта „Један појас – један пут“ који обухвата улагање у 16 централноисточних европских земаља.

Генерални директор компаније YТО International Liu Jianguo, која је као и CMEC ћерка фирма велике корпорације SINOMAH, али у различитим делатностима, рекао је да су заинтересовани за сарадњу са београдском Индустријом мотора и трактора. Порфолио CMEC -а, која се углавном бави пословима у оквиру грађевинарства, док је YТО највећи произвођач трактора и пољопривредних машина у Кини, жели не само да освоји српско тржиште него да се, производећи тракторе у Србији, прошири на цео регион као и на европско тржиште, истакао је Jianguo.

Верујемо да ћемо доћи до конкретних резултата и остварити стратешко партнерство са ИМТ, али постоји проблем царина на компоненте за тракторе које би се из Кине увозиле у Србију. Део делова мора да се увози из Кине, али нас забрињава што би се на њих плаћала царина од 10 до 15 одсто, упозорио је Jianguo и додао да ова фабрика извози директно у Европу и да је ослобођена царина.

Некада смо штитили домаћу производњу, а сада више нема разлога за то, јер је циљ да она опстане, да се се модернизује и пронађу стратешки партнери, рекао је председник Привредне коморе Београда. Србија је потпуно спремна и отворена за захтеве инвеститора, што је показао и Београдски инвестициони форум на коме су учествовали и бројни кинески привредници, додао је Милетић.

Саветник у Министарству пољопривреде и животне средине, Владо Ковачевић најавио је да ће у првом кварталу 2016. Србија почети да користи средства из IPARD програма Европске уније и да ће домаћи пољопривредници моћи да конкуришу за куповину трактора и прикључних машина из овог фонда. До 2020. године српској пољопривреди ће на тај начин бити намењено 225 милиона евра и очекује се да ће у наредних пет година произвођачи трактора искористити ову могућност, истакао је Ковачевић.