bid2016

Београдски инвестициони дани почињу 24. и трајаће до 26. октобра, у организацији Града Београда, Привредне коморе Београда и Централно европског форума за развој-ЦЕДЕФ, најваљено је данас у Скупштини Града.
На конференцији за новинаре помоћник градоначелника Београда, Борко Милосављевић оценио је  да је то веома важан догађај за престоницу Србије и прилика да се привуче што више инвеститора. Очекујемо још већи број учесника него прошле године, из САД, Италије, Канаде, Француске и земаља окружења, са циљем да привучемо што више инвеститора, којима представљамо потенцијале не само града Београда, него и Републике, Аутономне покрајине Војводина, као и осталих општина у Србији, рекао је Милосављевић.
Основна намера је да прикажемо унапређење  привредног амбијента  и зато ће на форуму бити представници Владе Србије, који  ће приказати који су то макроекономски  параметри у Србији унапређени и како доприносе привлачењу  домаћих и  страних инвеститора, истакао је Милосављевић.
С друге стране Град Београд ће приказати своје инвестиционе потенцијале и своја унапређења, јер смо током две године радили опсежно на нашем макроекономском плану са аспекта пословно финансијске консолидације. Сада смо кренули у нову интензивну фазу инвестиционог активизма. Град Беогард ће на овом форуму наступити са својим инвестиционим пројектима, а портфолио наших  инвестиција вредна је преко 3,5 милијарде евра. Груписаћемо пројекте, а приоритет су развојни инфраструктурни пројекти, као и  слободне привредне зоне, рекао је помоћник градоначелника Београда.
Он је најавио панел на коме ће  представници Војводине  приказати амбијент и услове пословања, као и своје пројекте, што ће учинити и  локалне самоуправе, градови и општине.
Поред великих пројеката акценат ће бити  на малим и средњим предузећима и предузетништву, а  посебан панел, који ће водити Привредна комора Београда, биће посвећен унапређењу привредног амбијента малих и средњих предузећа. Панел који ће затворити форум биће базиран на искуствима компанија које послују у Србији, са циљем да нам прикажу које су то предности њиховог рада у Сбији и Београду, али и где је простор који би требало да унапредимо како би њихово пословање било још боље,  жеља за реинвестирањем у Србији  израженија, а они постали најбољи промотери Србије као привлачне инвестиционе дестинације, навео је Милосављевић.
Он је најавио да је трећи дан форума одређен за Б2Б састанке са циљем да се споје привредници, да се направе добре конекције и да форум резултира  стварањем одређених конкретних аранжмана. Милосављевић  је подсетио да је на београдском инвестиционом форуму одржаном прошле године потписано више уговора, од којих је један, између српске и кинеске  компаније био вредан 20 милиона долара.
Извршни директор Привредне коморе Београда, Светозар Кртсић  рекао је да Београдски инвестициони форум окупља инвеститоре са више континената и да се квалификује да постане традиционална манифестација. Ово је огроман допринос развоју Београда и читаве Србије, а задатак Привредне коморе Београда, као суорганизатора, је да буде медијатор окупљања што већег броја потенцијалних инвеститора из читавог света, као и представника комора са којима имамо потписане уговоре. У том смислу смо обезбедили присуство регионалних комора  дуж реке Саве, Дунавске асоцијације привредних комора која има више од 20 чланица, представнике неколико регија из Кине са којима Привредна комора Београда има споразуме о сарадњи и очекујемо једну велику делегације покрајине Лијао Нинг, као велики број инвестиционих компанија из читавог света, најавио је Крстић.
Наша улога је да позовемо представнике домаћих предузећа  да кандидују своје пројекте за инвестирање и  у овом тренутку имамо готових 30 пројеката  приватних инвеститора, власника домаћег капитала из различитих области: по 11 из пољопривреде и индустрије и по четири из грађевинарства и екологије, навео је Крстић.
Следећи политику Града Београда позвали смо, поред представника локалних самоуправа из Србије, и представнике комора Републике Српске да део својих пројеката представе на овом форуму и очекујемо репрезентативно окупљање свих чинилаца који могу да допринесу значајно инвестицијама из читавог региона, истакао је извршни директор Привредне коморе Београда.
Ми смо домаћини панела који је посвећен унапређењу привредног амбијента и развоју предузетништва, јер се каже да нема већег подстицаја од стабилног економског амбијента. Наш привредни амбијент сам по себи постаје довољно атрактиван да доводи инвеститоре и без додатних подстицаја,  а то почиње  предстваљањем Србије у најбољем могућем светлу, рекао је Кртсић.
Председница ЦЕДЕФ-а Ана Бован, оценила је да Београдски инвестициони дани представљају шири програм подршке, који се током целе године пружа учесницима. Ова конфееренција је другачија јер се бави првентсвено Београдом и брендирањем Београда, кога ставља на инвестициону мапу  овог дела Европе. Ми овде доносимо пројекте, а ЦЕДЕФ је сакупио око 80 пројеката  локалних самоуправа и АП Војводине из области енергетике, инфраструктуре и  туризма, који ће бити представљени, а ми ћемо наставити подршку тим пројектима, навела је Бован.
Она је најавила да ће учествовати представници  двадесетак земаља и додала да су интерес да учествују изразиле и  бројне привредне коморе и амбасаде земаља које су биле и прошле године, као нове пре свега са Блиског истока. Имаћемо 12 градова који ће се представити на самом форуму на штандовима, а очекујемо конкретне резултате и заједнички допринос јачању наших инвестиционих потенцијала, нагласила је Бован.